Používateľské meno

Heslo

RC PORTAL

autor správa
jaroEDF
modelár

Príspevkov: 427

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 10. 11. 2010 o 13:34 | odkaz na príspevok
Čaute. Už mi prišli baterky do novej F-16 EDF 70mm. Po spustení som zistil, že turbína je strašne nevyvážená!!! Už pri 50% plyne sú vibrácie veľmi silné, čo je počuť aj na zvuku (ako vibračný strojček a nie turbína). Skúšal som sa tým pohrať, ale nepodarilo sa mi dosiahnuť zlepšenie. Chcel som to skúšať len podľa citu a sluchu, ale už rýchlo som zistil že bez merania (na ktoré nemám absolútne žiadne vybavenie) nedosiahnem nič. Našiel som o dynamickom vyvažovaní veľmi dobrý článok http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1267814&page=1 ale bez akcelerometra, alebo iPhone neviem metódu aplikovať.

Hľadám niekoho na západnom Slovensku, kto by vedel turbínu dynamicky vyvážiť. Rád za to zaplatím. Už som sa tešil že si tento víkend zalietam, ale bez vyváženia ani EDF ani motor dlho nevydrží ...
Bydlisko: Pezinok ( 38 rokov )
jaroEDF
modelár

Príspevkov: 427

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 10. 11. 2010 o 20:52 | odkaz na príspevok
Tak dnes večer som spravil ešte ďalší pokus vyvážiť turbínu. Chcel som postupvať podľa tohto návoda: https://sites.google.com/site/klubrclbb/dielna/edf-64-ktore-pouzivam/vyvazovanie-edf-na-kolene Zohnal som si reproduktor a nainštaloval program a išiel som na to. Z reproduktora zapojeného do mikrofóna sa stane mikrofón. Neprišiel som na to, ako pomocou neho snímať otrasy. Programový osciloskop mi veľmi nepomohol. Zobrazované krivky sa v ňom líšili skôr priebehom ako amplitúdou, ktorá bola takmer rovnaká či išlo EDF hladko, alebo trhalo uši.
Spravil som teda aspoň to, že som postupne otáčal vrtuľu vzhľadom na rotor (pozícia vrtule k rotoru) a našiel som miesto, kde to vrčí najmenej (ono v rôznych polohách vrčí pri rôznych otáčkach - ako by dosahovalo interferenciu pri určitých otáčkach a vtedy to trhá uši), ale pri určitých otáčkach to vibruje a vrčí stále dosť silne.
Ak niekto viete poradiť čo sa týka tej metódy uvedenej vyššie, budem rád
Bydlisko: Pezinok ( 38 rokov )
jaroEDF
modelár

Príspevkov: 427

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 10. 11. 2010 o 22:47 | odkaz na príspevok
Tak nakoniec som prišiel na to ako pripevniť reproduktor k turbíne tak, aby snímal jej vybrácie - premostiť telo turbíny a stred membrány reproduktora pevným spojom. Praktická realizácia ale bude trochu zložitejšia, pretože si musím vyrobiť pomôcku na uchytenie turbíny. Zistil som ešte, že by sa zišlo zabrúsiť aj spojku, pretože neide celkom rovno. Neviem či bez toho môže byť balancovanie naozaj úspešné.
Veľmi dobrý článok som našiel aj tu http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id=92
Uvidíme čo z toho vzíde...
Bydlisko: Pezinok ( 38 rokov )
jaroEDF
modelár

Príspevkov: 427

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 14. 11. 2010 o 00:43 | odkaz na príspevok
Chlapi, vzdávam to. Dynamické vyvažovanie sa mi nepodarilo zvládnuť. Kúpim aspoň statickú vyvažovačku a dúfam že to aspoň trocha pomôže. Žiaľ všetko okrem samotných listov motora bude nevyvážené, takže som ohľadom výsledku dosť skeptický. A samozrejme staticky vyvážiť 6 listový rotor nebude tiež žiadna sranda...

EDIT:
Dúchadlo sa mi podarilo vyvážiť staticky. Div sa svete, funguje to výborne. Keď som vyvažoval dynamicky, zbavil som sa vibrácií pri nižších otáčkach a pri vyšších ho išlo rozhodiť... Pri statickom to bolo presne naopak. Pri nízkych otáčkach trochu vibruje(rátam tak do 5000 ot/min) ale s vyššími otáčkami ide hladko (vrátane maxima 40000, ale pre istotu tie otáčky ešte premeriam).
Bydlisko: Pezinok ( 38 rokov )
  • Odpovedať
Musíte byť prihlásený na pridávanie príspevkov.
Úvodná stránka
  • 208 ľudí online za poslednych 5 minút.
Fórum
  • 1 príspevkov za posledných 24 hodín.
Album modelov
  • 0 príspevkov za posledných 24 hodín.
Galérie
  • 0 príspevkov za posledných 24 hodín.
Články
  • 0 príspevkov za posledných 24 hodín.
Bazár
  • 10 inzerátov za posledných 24 hodín.
Podujatia
  • 1 príspevkov za posledných 24 hodín.

Online za posledných 5 minút: Pablo1, matokubo84,